Gulasz z grzybami i śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aromatyczny gulasz pachnący ziołami, grzybami, lekko słodki przez dodatek suszonych śliwek - staje się moim faworytem wśród dań jednogarnkowych.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa z szynki,
    ok 4 łyżek suszonych grzybów,
    10-12 sztuk suszonych śliwek,
    duża cebula,
    łyżka majeranku,
    łyżka tymianku,
    3 liście laurowe,
    4-5 ziarenek ziela angielskiego,
    kilka ziaren pieprzu czarnego,
    łyżka masła,
    sól,
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz z grzybami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy w szklance wody. Kroimy na mniejsze kawałki - w paski.
    Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu. Kroimy w większą kostkę.
    Podsmażamy na łyżce masła w garnku.
    Zalewamy ok 1,25 litra wody, dodajemy przyprawy (majeranek, tymianek, ziele, liść laurowy, pieprz) oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
    Gotujemy na średnim ogniu przez ok godzinę.
    Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół śliwki.
    Gotujemy jeszcze przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą.
    Na koniec zaprawiamy łyżką mąki rozrobioną w małej ilości zimnej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.45 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować