Oszukane zrazy z papryką, ogórkiem i cebulą

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Oszukane zrazy lub po prostu zawijaski z mięsa mielonego faszerowanego papryką czerwoną, cebulą i ogórkiem kiszonym.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,

    sucha bułka,

    2-3 łyżki bułki tartej,

    jajko,

    8 cienkich plastrów boczku - u mnie wędzony parzony,

    kawałek czerwonej papryki,

    ogórek kiszony,

    pół małej cebuli,

    sól, pieprz,

    słodka papryka w proszku,

    8 łyżeczek musztardy,

    2 łyżki masła,

    200 ml bulionu,

    kilka liści laurowych,

    kilka ziaren ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone Zrazy Faszerowane

Oszukane zrazy z papryką, ogórkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą z wody bułkę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, dokładnie mieszamy.
    Cebulę, paprykę i ogórka kroimy na cienkie plastry.
    Mięso dzielimy na 8 części.
    Każdą z nich formujemy na "placek" około 0,5cm gruby. Smarujemy musztardą, układamy po plastrze boczku oraz warzywa.
  • 2. Formujemy kulkę tak, by warzywa pozostały w środku, następnie lekko wydłużamy kotlety.
    Na dobrze rozgrzanej z masłem patelnię wrzucamy kotlety. Obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor.
    Zalewamy bulionem, dodajemy ziele oraz liście laurowe, zmniejszamy ogień, dusimy przez 15 minut pod przykryciem.
    Na koniec możemy zaprawić sos mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować