Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

  • wyświetlono: 7703 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To mój ulubiony gulasz, nie znam osoby, któremu by nie smakował. W moim domu nie może zabraknąć woreczka z suszonymi grzybami. Przypomnieć sobie zapach lasu zimową porą…bezcenne.

Cukiereczek

Składniki

• 700g szynki wieprzowej,
• 40g suszonych grzybów,
• 1 duża cebula,
• 2 liście laurowe,
• 2 ziela angielskie,
• 3 ziarna pieprzu,
• ½ łyżeczki majeranku,
• Około 3,5 szklanki wody,
• Szczypta ostrej papryki,
• Sól,
• Pieprz,
• 3 łyżeczki mąki pszennej,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

  • 1. Grzyby płuczemy, następnie zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki np. w paski, a wodę pozostawiamy.
  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami2. Mięso kroimy w kostkę.
  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami3. Obsmażamy je na rumiano z każdej strony na dużym ogniu i przekładamy do rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przekładamy ją do rondla.
  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami4. Dodajemy też grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Z patelni zeskrobujemy smaczki pozostałe po smażeniu mięsa i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów tak, aby przykryła wszystkie składniki cienką warstwą. Wodę tę można przelać przez sitko, aby do gulaszu nie dostał się ewentualnie piasek z suszonych grzybów.
  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami5. Dusimy wszystko razem pod przykryciem do miękkości mięsa, na wolnym ogniu, około 1,5-2h. W czasie duszenia podlewamy co jakiś czas gulasz wodą z moczenia grzybów, aby cały czas wszystkie składniki gulaszu były przykryte. Gdy ta woda się skończy to podlewamy zwykłym wrzątkiem. Pod koniec dodajemy majeranek, ostrą paprykę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlewamy do rondla i mieszamy, gulasz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
    Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem. Można go też podawać z ziemniakami.
    Życzę smacznego :)

Porady

Zamiast szynki można użyć łopatki lub karkówki. Wybrałam szynkę, bo to chude mięso wieprzowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcisuszone grzybygulaszBoże_Narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami

Dodane przez: Cukiereczek

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i...

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami,...

gulasz wieprzowy

Dodane przez: lucyna19

gulasz wieprzowy z warzywami

Lubie gulasze, ale takie z nutką...

gulasz z kaszą

Dodane przez: Martyna1991

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Czasami gdy znudzą mi się ziemniaki...

Gulasz wieprzowy z warzywami i grzybami

Dodane przez: eluchap

Gulasz wieprzowy z warzywami i grzybami

Doskonały na jesienne dni, daje...

Karkówka z suszonymi grzybami

Dodane przez: Jaga85

Karkówka z suszonymi grzybami

Tak przygotowaną karkówkę podajemy...

gulasz

Dodane przez: Joatar

Gulasz z polędwiczki wieprzowej

Tak podany gulasz smakuje jeszcze...