Gulasz wieprzowy z grzybami

4.45 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W tym roku sezon grzybowy mamy obfity więc polecam na obiad przygotować taki pyszny gulasz z grzybami. Najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną, polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
    0,5 kilograma leśnych grzybów
    2 cebule
    Sól, pieprz
    Przyprawa do gulaszu
    3 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    5 ziaren pieprzu
    1 łyżka smalcu
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na w plasterki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy smalec, dodajemy mięso i smażmy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy razem z grzybami do mięsa. Całość posypujemy przyprawą do gulaszu, całość podsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziarna ziela i pieprzu oraz listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować