Gulasz z suszonymi grzybami leśnymi

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo aromatyczne danie obiadowe. Doskonale smakuje zarówno z ziemniakami jak i kaszą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 700 g wieprzowiny na gulasz,
    2 garści suszonych grzybów,
    1,5 bulionu,
    1 marchew,
    1/2 pietruszki,
    kawałek selera,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    sól,
    przyprawa do gulaszu,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    ziarna jałowca,
    olej do smażenia,
    2 łyżki mąki,
    2 - 3 łyżki śmietany ( ja użyłam 12%)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z suszonymi grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić, wypłukać, ponownie zalać niewielką ilością wody i w niej obgotować.
  • 2. Do wywaru i grzybów dolać bulion, wrzucić pokrojone w kostkę warzywa - marchew, pietruszkę i seler. Gotować na wolnym ogniu.
  • 3. Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami.
  • 4. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z bulionem i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie (około godziny), od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Po tym czasie doprawić gulasz. W tym celu rozrobić mąkę i śmietankę z niewielką ilością gorącego gulaszu ( dokładnie rozetrzeć, nie może być grudek) i stopniowo wlewać do gulaszu cały czas mieszając. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jałowiec Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować