Gulasz z suszonymi grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić, wypłukać, ponownie zalać niewielką ilością wody i w niej obgotować.
2.Do wywaru i grzybów dolać bulion, wrzucić pokrojone w kostkę warzywa - marchew, pietruszkę i seler. Gotować na wolnym ogniu.
3.Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami.
4.Podsmażone mięso przełożyć do garnka z bulionem i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie (około godziny), od czasu do czasu mieszając.
5.Po tym czasie doprawić gulasz. W tym celu rozrobić mąkę i śmietankę z niewielką ilością gorącego gulaszu ( dokładnie rozetrzeć, nie może być grudek) i stopniowo wlewać do gulaszu cały czas mieszając. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
Komentarze