Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

4.96 (208 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, koźlarze) - w sezonie świeżych, a później mrożonych.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej
    200 g grzybów leśnych (waga po oczyszczeniu i obgotowaniu)
    1 szalotka (50 g)
    2-3 łyżki oleju
    1 łyżka mąki
    sól
    suszony rozmaryn
    suszony tymianek
    pieprz ziołowy
    papryka mielona słodka
Wystaw ocenę:

4.96 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w paski i obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Jeśli używamy grzybów mrożonych, należy je rozmrozić.
  • 2. Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania płynu. Oprószamy mąką, lekko zasmażamy, zalewamy wodą (ok. 1,5 szklanki) i dokładnie mieszamy. Wkładamy grzyby, przyprawiamy solą, dodajemy po szczypcie suszonego tymianku, rozmarynu i pieprzu ziołowego oraz 1/2 łyżki papryki mielonej słodkiej. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Gulasz podajemy z ugotowana oddzielnie kaszą (jęczmienną lub inną) lub z kluskami/makaronem i ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować