Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w paski i obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Jeśli używamy grzybów mrożonych, należy je rozmrozić.
2.Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania płynu. Oprószamy mąką, lekko zasmażamy, zalewamy wodą (ok. 1,5 szklanki) i dokładnie mieszamy. Wkładamy grzyby, przyprawiamy solą, dodajemy po szczypcie suszonego tymianku, rozmarynu i pieprzu ziołowego oraz 1/2 łyżki papryki mielonej słodkiej. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.Gulasz podajemy z ugotowana oddzielnie kaszą (jęczmienną lub inną) lub z kluskami/makaronem i ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Komentarze