Mięsny gulasz to idealne jesienne danie. Nie tylko doskonal rozgrzewa i syci ale też fantastycznie smakuje. Jeśli przygotujemy go dodatkowo z świeżymi leśnymi grzybami zyska fantastyczny aromat i smak.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 cebule
ząbek czosnku
oliwa do smażenia
1 kg piersi z indyka
2 średnie marchewki
250-300g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
1 l bulionu warzywnego lub wieprzowego
4 listki laurowe
3-5 kulek ziela angielskiego
Sól, czarny pieprz, majeranek, macierzanka
łyżka masła
łyżka mąki
Gulasz drobiowy z świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Pokroić w sporą kostkę. Cebule posiekać w piórka lub w kostkę (wg. upodobań), czosnek i marchewki w plasterki, grzyby w zależności od wielkości w połówki, plasterki lub kostkę.
W szerokim garnku rozgrzać nieco oliwy i zeszklić przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Dodać kawałki mięsa, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem oraz macierzanką i obsmażyć. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i przesmażyć jeszcze około 5-6 minut. Wlać gorący bulion (składniki powinny być nim przykryte), dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 45-50 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej marchewkę. Gotować do miękkości (około 8 minut).
W małym garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając.. Dolać nabierkę płynu z gulaszu, wymieszać i dodać do mięsa. Zagotować.
Serwować na ciepło z dodatkiem kaszy pęczak lub gryczanej i kiszonych ogórków.
Komentarze