Gulasz wieprzowy z szybkowaru

4.74 (193 ocen)

Szybki gulasz wieprzowy, na który nie trzeba czekać godzinami. Idealne danie na jesień.

Składniki:

  • 500g szynki wieprzowej
    1 cebula
    250g pieczarek
    2 marchewki
    1 szklanka wywaru lub wody
    domowa wegeta
    sól, pieprz ziołowy, papryka ostra mielona
    liśc laurowy
    pieprz w ziarnach
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.74 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Gulasz wieprzowy z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę gulaszową i doprawić solą, pieprzem ziołowym i ostra mieloną papryką. Wstawić do lodówki na minimum 30 min a najlepiej na całą noc.
  • 2. W garnku szybkowara rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej strony aż się dobrze zrumieni.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w paski lub ćwiartki. Obraną marchewke kroimy w plastry.
  • 4. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę, smażyć do zrumienienia. Dodać pieczarki, marchewkę, 1-2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, płaską łyżeczkę domowej wegety. Całość podlać bulionem lub wodą tak aby mięso było całkowiecie przykryte.
  • 5. Dusić w szybkowarze 30-40 min. Poczekać aż zawór samoistnie opadnie i otworzyc garnek. Mięso powinno być miękkie. Gulasz można zagęścić rozprowadzona mąką w niewielkiej ilości wody lub 18% śmietany.
  • 6. Podawać z kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować