Gulasz wieprzowy z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić i pokroić w kostkę gulaszową i doprawić solą, pieprzem ziołowym i ostra mieloną papryką. Wstawić do lodówki na minimum 30 min a najlepiej na całą noc.
2.W garnku szybkowara rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej strony aż się dobrze zrumieni.
3.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w paski lub ćwiartki. Obraną marchewke kroimy w plastry.
4.Do podsmażonego mięsa dodać cebulę, smażyć do zrumienienia. Dodać pieczarki, marchewkę, 1-2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, płaską łyżeczkę domowej wegety. Całość podlać bulionem lub wodą tak aby mięso było całkowiecie przykryte.
5.Dusić w szybkowarze 30-40 min. Poczekać aż zawór samoistnie opadnie i otworzyc garnek. Mięso powinno być miękkie. Gulasz można zagęścić rozprowadzona mąką w niewielkiej ilości wody lub 18% śmietany.
Komentarze