Delikatny gulasz wieprzowy

  • wyświetlono: 1839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na ój gulasz nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, jest lżejszy i mniej kaloryczny. Mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich

cosik
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

-800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki)
-2 cebule
-średnia marchewka
-3-4 ziarenka ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-łyżeczka słodkiej papryki
-łyżeczka ostrej papryki
-olej
-sól i pierz
-3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Delikatny gulasz wieprzowy

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na małej ilości oleju na brązowy kolor. W garnku zagotować około litr wody. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Dodać obsmażone mięso. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na tym samym oleju, na którym smażone było mięso. Dodać do gotującej się wieprzowiny. Dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać obraną i startą marchewkę. Doprawić papryczkami, solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną wodą i dodać do gulaszu. Podusić jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Najlepiej podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso wieprzowewieprzowinagulaszmięso w sosiegulasz tradycyjnygulaszowe

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz wieprzowy

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Gulasz wieprzowy

To propozycja na dość szybki obiad....

gulasz wieprzowy  pachnący ziołami

Dodane przez: joanna1974

gulasz wieprzowy pachnący ziołami

pyszny gulasz wieprzowy z ziołami...

Gulasz z serc wieprzowych

Dodane przez: wiolka76

Gulasz z serc wieprzowych

Przepis jest łatwy i niedrogi....

Gulasz wieprzowy

Dodane przez: Kasia_S

Gulasz wieprzowy

pyszne, miękkie mięso w bardzo...

image-0qdaf3b

Dodane przez: smak i uczucie

Gulasz wieprzowy

klasyczny prosty obiad

GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

Dodane przez: LucyG

GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

Bardzo praktyczne sycące danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE