Delikatny gulasz wieprzowy

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na ój gulasz nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, jest lżejszy i mniej kaloryczny. Mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki)
    -2 cebule
    -średnia marchewka
    -3-4 ziarenka ziela angielskiego
    -2 liście laurowe
    -łyżeczka słodkiej papryki
    -łyżeczka ostrej papryki
    -olej
    -sól i pierz
    -3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Delikatny gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na małej ilości oleju na brązowy kolor. W garnku zagotować około litr wody. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Dodać obsmażone mięso. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na tym samym oleju, na którym smażone było mięso. Dodać do gotującej się wieprzowiny. Dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać obraną i startą marchewkę. Doprawić papryczkami, solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną wodą i dodać do gulaszu. Podusić jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Najlepiej podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować