Przepis na ój gulasz nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, jest lżejszy i mniej kaloryczny. Mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki)
-2 cebule
-średnia marchewka
-3-4 ziarenka ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-łyżeczka słodkiej papryki
-łyżeczka ostrej papryki
-olej
-sól i pierz
-3 łyżki mąki pszennej
Delikatny gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na małej ilości oleju na brązowy kolor. W garnku zagotować około litr wody. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Dodać obsmażone mięso. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na tym samym oleju, na którym smażone było mięso. Dodać do gotującej się wieprzowiny. Dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać obraną i startą marchewkę. Doprawić papryczkami, solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną wodą i dodać do gulaszu. Podusić jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Najlepiej podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze