Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyste kawałki kruchego mięsa schabowego z dodatkiem pachnących leśnych grzybów, taki gulasz świetnie sprawdzi się z kaszą bądź też do placków ziemniaczanych. Jest po prostu przepyszny, z dostępnych składników, danie jednogarnkowe a to dodatkowy plus.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g schabu
    około 15 grzybów suszonych (podgrzybki)
    2 ząbki czosnku
    średnia cebula
    papryka słodka
    4 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    4 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć a następnie pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka i podsmażyć na małym ogniu aż mięso puści soki. Do mięsa wlać bulion, dodać pokrojoną cebulkę, czosnek, ziarna ziela, suszone grzyby, paprykę słodką oraz listki laurowe. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa na malutkim ogniu około godziny.
  • 2. Gdy mięso będzie miękkie, sos zagęścić mąką. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody wlać do gulaszu i pogotować ok 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Schab Suszone grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować