Dynia w pełni zagościła w mojej kuchni , dziś na obiad będziemy jedli gulasz wieprzowy z dynią.z lekką nutą kokosa a to za sprawą mleczka kokosowego.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości około 1 kg.
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
cebula biała 2 sztuki
listek laurowy
ziele angielskie
lubczyk świeży 1 gałązka
dynia hokkaido 1/2 sztuki około 1 kg.
mleczko koksowe 200 ml.
bulion warzywny 200 ml.
sól do smaku
pieprz kolorowy
olej do smażenia
Gulasz wieprzowy z dynią hokkaido i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać i pokroić w kosteczkę .
2.Mięso umyć , pokroić w kostkę ,oprószyć solą ,pieprzem i papryką ,odstawić na 1 godzinę .Cebulę obrać i pokroić w pióra , podsmażyć na oleju ,następnie dodać mięso ,całość podsmażyć .
3.Podsmażone mięso przełożyć do garnka , dodać ziele i listek, mleczko kokosowe połączyć z bulionem , wlać do garnka i dusić po 30 minutach jak mięso będzie prawie miękkie dodać dynię i ponownie dusić .Na koniec doprawić .
Komentarze