Zupa grzybowa ze śliwkami i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namaczam w zimnej wodzie i odstawiam na noc. Na drug dzień gotuję je godzinę. Do garnka drugiego wlewam dwie szklanki wody, dodaję warzywa obrane i umyte, liść laurowy, ziele. Wywar gotuję do miękkości warzyw.
2.Cebulę przesmażam
3.Po ugotowaniu warzywa wyjmuję, dodaję, ugotowane i pokrojone grzyby, suszone śliwki, cebulkę i gotuje jeszcze 15 minut, dolewam część wody od gotowania grzybów.
4.Kluski:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól, wodę i mieszam. Ciasto ma mieć konsystencję nie za rzadką. Kluski wyrabiam za pomocą tareczki do klusek albo nakładam do garnka z łyżki.
5.Kluski gotuję we wrzącej wodzie, od wypłynięcia na wierzch dwie minuty. Kluski dodaję do zupy, doprawiam ją sola, pieprzem, majerankiem, dolewam śmietanę i już nie gotuję. Podaję z kawałkami marchewki
Komentarze