Zupa grzybowa ze śliwkami i kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 13 godz.

Moja ulubiona grzyba na wigilijnym stole. Obowiązkowo muszą w niej być śliwki suszone. Podaje ją zawsze z kluseczkami.

  • 13 godz.

Składniki:

  • 1 garść suszonych grzybów
    10 śliwek suszonych
    1 marchewka
    1 kawałek pora
    1 plaster selera
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    majeranek
    1 cebula
    sól, pieprz
    1/2 szklanki śmietany 18 % słodkiej
    masło klarowane

    kluseczki:
    1 jajko
    1/2 szklanki maki
    szczypta soli
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa ze śliwkami i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby namoczone 1. Grzyby namaczam w zimnej wodzie i odstawiam na noc. Na drug dzień gotuję je godzinę. Do garnka drugiego wlewam dwie szklanki wody, dodaję warzywa obrane i umyte, liść laurowy, ziele. Wywar gotuję do miękkości warzyw.
  • cebulka przesmażona 2. Cebulę przesmażam
  • zupa doprawiona śmietaną 3. Po ugotowaniu warzywa wyjmuję, dodaję, ugotowane i pokrojone grzyby, suszone śliwki, cebulkę i gotuje jeszcze 15 minut, dolewam część wody od gotowania grzybów.
  • ciasto na kluski 4. Kluski:
    Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól, wodę i mieszam. Ciasto ma mieć konsystencję nie za rzadką. Kluski wyrabiam za pomocą tareczki do klusek albo nakładam do garnka z łyżki.
  • kluski ugotowane 5. Kluski gotuję we wrzącej wodzie, od wypłynięcia na wierzch dwie minuty. Kluski dodaję do zupy, doprawiam ją sola, pieprzem, majerankiem, dolewam śmietanę i już nie gotuję. Podaję z kawałkami marchewki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować