Grzbowe pęczotto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęste i aromatyczne danie z kaszy pęczak, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza pęczak - 200g
    Grzyby suszone - 2 garści (u mnie maślaki)
    Groszek zielony - 200g
    Pomidory - 250g (mogą być z puszki)
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Sambal oelek - 1 łyżeczka
    Pieprz ziołowy i pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Grzbowe pęczotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzbowe pęczotto 1. Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do innego naczynia, pozostawiając osady z dna.

    Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
    Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.

    Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.

    Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą wodę.

    Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.

Porady

Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować