Smaczne grzanki z bułek grahamek nadzianych farszem pieczarkowo – serowym. Do podania na gorąco lub na zimno. Smakują z dodatkiem ketchupu, choć samodzielnie równie dobrze. Polecam na śniadanie, kolację lub na spotkanie ze znajomymi.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 bułki grahamki (4 x 70 g)
300 g oczyszczonych pieczarek
125 g żółtego sera
2 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
2 jajka
½ - 1 łyżeczka całego kuminu (kminu rzymskiego)
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Grzanki z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kumin uprażyć w suchym rondelku, po czym utrzeć w moździerzu.
Bułki przekroić w poprzek na pół i wyskubać miękisz. Pieczarki oraz żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do miski. Dodać miękisz bułek, wbić jajka, wsypać szczypiorek, miętę, kumin i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
2.Farsz nałożyć do połówek bułek. Bułki ułożyć w suchej formie do pieczenia (39 x 29). Piec 20 min (200 st. C).
Komentarze