Grzanki z bułek grahamek w zdrowym i pożywnym wydaniu. Kanapki prosto z piekarnika z białym serem i marchewką smakowicie zaskoczą przy śniadaniu lub kolacji, a także jako zakąska na spotkaniu z przyjaciółmi.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 bułki grahamki (3 x 70g)
200 g obranej marchewki
100 g obranej czerwonej cebuli
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
1 łyżeczka ziaren suchego maku niebieskiego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka całych nasion kminku
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Grzanki z twarogiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki przekroić na połówki i wyskubać miękisz. Twaróg przełożyć do miski, wbić jajka i dokładnie utrzeć. Dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, posiekaną cebulę oraz wsypać mak, tymianek, kminek i chilli – wymieszać. Dołożyć miękisz bułek i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Połówki grahamek napełnić nadzieniem i ułożyć w formie do pieczenia. Piec 20 min (200⁰C).
Grzanki najlepiej smakują na ciepło, choć są równie dobre podane na zimno.
Komentarze