Grysikowo- migdałowa zapiekanka z owocami pod bezową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Grysik nie zawsze musi się źle kojarzyć z dzieciństwem. Wspaniała zapiekanka spowoduje, że niejeden polubi go na nowo.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 l mleka
    8 dag cukru
    8 dag kaszy manny
    cukier waniliowy
    3 jaja
    2 krople aromatu migdałowego
    5 dag posiekanych migdałów

    PONADTO:

    masło do formy
    kasza manna do wysypania foremek
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    20 dag mrożonych owoców / maliny, borówki,porzeczki/
    1 łyżka cukru
    płatki migdałowe
    cukier puder

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Grysikowo- migdałowa zapiekanka z owocami pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z 3 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  • 2. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę - zagotować, ciągle mieszając.
  • 3. Ściągnąć z ognia i odstawić na 20 min.
  • 4. Kokilki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną.
  • 5. Żółtka utrzeć z 3 dag cukru na puszystą masę. Dodać aromat migdałowy i posiekane migdały.
  • 6. Wymieszać delikatnie masę żółtkowo - migdałową z przestudzonym grysikiem.
  • 7. Połowę białek ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać do masy grysikowej. Dokładnie połączyć.
  • 8. Mrożone owoce wymieszać z łyżką cukru, rozłożyć na dnie kokilek.
  • 9. Na owoce równomiernie rozłożyć mase grysikową.
  • 10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 min.
  • 11. Pozostałe białka ubić z resztą cukru i soku z cytryny. Po 40 min wyłożyć na zapiekanki.
  • 12. Posypać płatkami migdałów i cukrem pudrem. Zapiec w 200 stopniach ok 5 - 10 min, do zrumienienia piany.
  • 13. Podawać lekko przestudzone.

Porady

Świetnie smakują również na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować