ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ"

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapiekanka obiadowa 3 w 1. Znajdziemy w niej ziemniaki, mięso z indyka oraz warzywa, a wszystko to zapieczone w piekarniku z żółtym serem. Nie jest ona mdła, gdyż mięso przyprawiłam przyprawą kebab-gyros, co nadało mu ostrości i orientalnego smaku. Warzywa, starte na tarce tworzą pierzynkę dla mięsa oraz ziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Danie jest przepyszne, a do tego syte i treściwe, zaspokoi głód nawet największych głodomorów

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    2 cebule
    pęczek szczypiorku
    400 g piersi z indyka
    100 g sera żółtego
    2 jajka
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    przyprawa kebab-gyros
    masło do natłuszczenia naczynia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka "pod pierzynką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. iemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w całości, w osolonej wodzie przez około 15-20 min. (nie muszą być całkiem miękkie). Następnie lekko studzimy i kroimy w plastry.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy do momentu, aż stracą jędrność. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do warzyw wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
  • 3. Filet z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju, na osobnej patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Naczynie żaroodporne dobrze natłuszczamy masłem. Na dnie układamy na zakładkę plasterki ziemniaków. Następnie rozkładamy usmażone kawałki mięsa, a na samym końcu wykładamy warzywa. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Po tym czasie, wierzch posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy jeszcze na 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować