MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ

  • wyświetlono: 376 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję dopełnia łagodny, słodki smak mango. Składniki odżywcze ukryte w owocach mango i marakui, wysyconych antyoksydantami, witaminami, minerałami i błonnikiem dodatkowo eksponują walory tego deseru. Prosty a zarazem wyszukany, jest to idealny deser na wszelkie okazje i na każdą porę roku, można go z powodzeniem podać latem, jak i na świąteczny stół w grudniu. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, ale latem radzę go podawać schłodzony, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.

  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

● 6 owoców marakui
● 2 owoce mango
● 3 białka jajek
● 170 g drobnego cukru
● 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
● 16 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ

  • 1. Przekrój owoce marakui na połowę, wybierz łyżeczką miąższ z nasionami i przełóż go do miski. Mango obierz ze skórki, a następnie odkrójmiąższ wokół pestki, i pokrój go w drobną kostkę, wrzuć do miski, posyp cukrem waniliowym, delikatnie wymieszaj oba owoce.
    Owoce przełóż do żaroodpornych ceramicznych kokilek.*
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
    Przygotuj piankę bezową.Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując 100 g cukru.Kiedy białka podwoją objętość, dodaj resztę cukru i ekstrakt z wanilii.Ubijaj, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna, a następnie przełóż ubitą pianę do szprycy lub rękawa cukierniczego.*
    Przykryj pianą owoce, wyciskając ją ze szprycy. Wstaw kokilki na około 10 minut do nagrzanego piekarnika, aż beza się zrumieni. Podawaj na ciepło lub schłodzone (wstaw na 1-2 godz. do lodówki), wedle uznania.

    *Typu kokilki do crème brûlée.
    ** Możesz również użyć łyżki do przykrycia pianą owoców.

Porady

Podawaj na ciepło lub schłodzone (wstaw na 1-2 godz. do lodówki), wedle uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezamangoDeserowocemarakuja

Komentarze

Podobne przepisy

ananasek

Dodane przez: Aninka88

Ananasek pod kokosową pierzynką

pyszne lekkie ciasto z kawałkami...

Propozycja podania bez lodów

Dodane przez: nika0402

Owoce pod pierzynką i lodami

Pyszne co nie co, zdjęcie tego...

Brzoskwinie pod pierzynką

Dodane przez: ajska

Brzoskwinie pod pierzynką

Połączenie tego co pyszne i zdrowe!

maliny pod pierzynką

Dodane przez: Goniak

Maliny pod pierzynką

Połączenie kwaskowych malin i baaardzo...

image-0m1rc3h

Dodane przez: marzencia117

SZARLOTKA POD PIERZYNKĄ

Takie ciastko to fajny pomysł na...

gotowy jabłecznik

Dodane przez: kasiadd3

Jabłecznik pod bezową kołderką

Ciasto jest bardzo efektowne i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE