MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję dopełnia łagodny, słodki smak mango.
Składniki odżywcze ukryte w owocach mango i marakui, wysyconych antyoksydantami, witaminami, minerałami i błonnikiem dodatkowo eksponują walory tego deseru.
Prosty a zarazem wyszukany, jest to idealny deser na wszelkie okazje i na każdą porę roku, można go z powodzeniem podać latem, jak i na świąteczny stół w grudniu. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, ale latem radzę go podawać schłodzony, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ● 6 owoców marakui
    ● 2 owoce mango
    ● 3 białka jajek
    ● 170 g drobnego cukru
    ● 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ● 16 g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Marakuja i mango pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przekrój owoce marakui na połowę, wybierz łyżeczką miąższ z nasionami i przełóż go do miski. Mango obierz ze skórki, a następnie odkrójmiąższ wokół pestki, i pokrój go w drobną kostkę, wrzuć do miski, posyp cukrem waniliowym, delikatnie wymieszaj oba owoce.
    Owoce przełóż do żaroodpornych ceramicznych kokilek.*
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
    Przygotuj piankę bezową.Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując 100 g cukru.Kiedy białka podwoją objętość, dodaj resztę cukru i ekstrakt z wanilii.Ubijaj, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna, a następnie przełóż ubitą pianę do szprycy lub rękawa cukierniczego.*
    Przykryj pianą owoce, wyciskając ją ze szprycy. Wstaw kokilki na około 10 minut do nagrzanego piekarnika, aż beza się zrumieni. Podawaj na ciepło lub schłodzone (wstaw na 1-2 godz. do lodówki), wedle uznania.

    *Typu kokilki do crème brûlée.
    ** Możesz również użyć łyżki do przykrycia pianą owoców.

Porady

Podawaj na ciepło lub schłodzone (wstaw na 1-2 godz. do lodówki), wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Marakuja Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować