Bataty, pestki granatu, kozi ser, roszponka i tymiankowo - cytrynowy grilowany kurczak a wszystko skropione śliwkowo musztardowym sosem z nutką cynamonu
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
150 g roszponki
200 g fileta
1 batat
100 g sera koziego
garśc pestek granatu
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
SOS:
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy stołowej
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
odrobina cynamonu
sól
pieprz
Sałatka z grilowanym kurczakiem, batatem i sosem śliwkowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na grubsze plastry, następnie na mniejsze kawałki, dodać 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę tymianku, 2 łyżki oleju. Wszytsko dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut, następnie mięso usmażyć na patelni grilowej. Wystudzić.
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Batata obrać, pokroić w 2mm plastry, wymieszać z 2 łyżkami oleju, odrobiną soli i 1 łyżeczką tymianku. Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 200 stopniach. Wystudzić.
Na półmisek wyłożyć umytą i osuszoną roszponkę, upeczone bataty, usmażonego kurczaka, pokrojony w plastry kozi ser.
Całość posypać pestkami granatu.
Polać wcześniej przygotowanym sosem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze