Sałatka z grilowanym kurczakiem, batatem i sosem śliwkowo - musztardowym

3.5 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Bataty, pestki granatu, kozi ser, roszponka i tymiankowo - cytrynowy grilowany kurczak a wszystko skropione śliwkowo musztardowym sosem z nutką cynamonu

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 150 g roszponki
    200 g fileta
    1 batat
    100 g sera koziego
    garśc pestek granatu
    2 łyżki prażonych płatków migdałowych

    SOS:

    2 łyżki powideł śliwkowych
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka musztardy stołowej
    sok z połowy cytryny
    sok z połowy pomarańczy
    odrobina cynamonu
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    sok z cytryny
    olej
    tymianek
    sól
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z grilowanym kurczakiem, batatem i sosem śliwkowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na grubsze plastry, następnie na mniejsze kawałki, dodać 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę tymianku, 2 łyżki oleju. Wszytsko dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut, następnie mięso usmażyć na patelni grilowej. Wystudzić.

    Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.

    Batata obrać, pokroić w 2mm plastry, wymieszać z 2 łyżkami oleju, odrobiną soli i 1 łyżeczką tymianku. Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 200 stopniach. Wystudzić.

    Na półmisek wyłożyć umytą i osuszoną roszponkę, upeczone bataty, usmażonego kurczaka, pokrojony w plastry kozi ser.
    Całość posypać pestkami granatu.
    Polać wcześniej przygotowanym sosem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.





    ŹRÓDŁO: justasalad.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować