Naleśnikowy tort z mielonym i szpinakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać dokładnie.
Zostawić na 30 minut, by odpoczęło, następnie upiec cienkie naleśniki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać obrany, przeciśniety przez praskę czosnek i mięso mielone. Kiedy się usmaży wlać przecier pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mielonego oraz słodką papryką.
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać rozmrożony i odsączony szpinak przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętymi przez praskę. Chwilę podsmażyć. Na koniec dodać śmietankę i chwile razem poddusić.
Tortownicę natłuścić masłem.
Składniki układać w następującej kolejności: naleśnik-mięso-ser żółty-naleśnik-szpinak-ser żółty- aż do wyczerpania składników.
Wierzch torcika przykryć naleśnikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. 10 min przed końcem wierzch posypać żółtym serem.
Podawać gorące, polane ketchupem.
Komentarze