Tarta z budyniowym nadzieniem i różyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę i żółtko i wyrobic gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schhłodzić w lodówce.
Formę na tartę /28cm/ wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem.
Piec około 20 minut w 180 stopniach do momentu lekkiego zezłocenia.
Pół litry mleka zagotować wraz z cukrem.
Resztę mleka rozpuścić z mąką, budyniem, i jajkami.Na gotujące się mleko wlać mase jajeczną i dokłądnie mieszając ugotować budyń.
Gorący krem wlać na podpieczony spód do tarty.
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Maszynką do obierania ziemniaków naciąć cieniutkich plastrów.
Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem cynamonem i z mąka ziemniaczaną. Plasterki jabłka zanurzyć na chwilę w mieszance, następnie odcedzić.
Plasterki jabłek układać w mniejsze i większe różyczki, układać, wbijając je w budyniowe nadzienie.
Piec w 180 stopniach około 15 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze