Z pozostałości po obiedzie można przygotować nowe pyszne danie. Ja wykorzystałam to co akurat miałam w lodówce po Świętach.
Składniki:
ok 25 dag makaronu świderki
40 dag mięsa wcześniej upieczonego (u mnie rolada schabowa)
1/2 czerwonej cebulki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
2 duże łyżki gęstej śmietany
2 duże łyżki majonezu
ok 10 dag sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, czosnek granulowany
masło i bułka tarta
Zapiekanka z resztek pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Mięso pokroić w większą kostkę, cebulkę drobno posiekać. Makaron, mięso, cebulkę i natkę wymieszać.
2.Jajka rozbełtać ze śmietaną i przyprawami (ilość wg uznania)
3.Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę wysypać makaron z mięsem, całość równomiernie zalać jajkami i rozsmarować cienką warstwę majonezu. Posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Komentarze