Zapiekanka z resztek pod pierzynką

4.44 (154 ocen)

Z pozostałości po obiedzie można przygotować nowe pyszne danie. Ja wykorzystałam to co akurat miałam w lodówce po Świętach.

Składniki:

  • ok 25 dag makaronu świderki
    40 dag mięsa wcześniej upieczonego (u mnie rolada schabowa)
    1/2 czerwonej cebulki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 jajka
    2 duże łyżki gęstej śmietany
    2 duże łyżki majonezu
    ok 10 dag sera żółtego
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, czosnek granulowany
    masło i bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.44 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z resztek pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z resztek pod pierzynką 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Mięso pokroić w większą kostkę, cebulkę drobno posiekać. Makaron, mięso, cebulkę i natkę wymieszać.
  • 2. Jajka rozbełtać ze śmietaną i przyprawami (ilość wg uznania)
  • Zapiekanka z resztek pod pierzynką 3. Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę wysypać makaron z mięsem, całość równomiernie zalać jajkami i rozsmarować cienką warstwę majonezu. Posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować