Pyszne grillowane brzoskwinie w spirytusie z miętą. Brzoskwinie idealnie pasują do Pancakes i Naleśników Biszkoptowych, a spirytus który nabrał koloru i smaku można wykorzystać jako ekstrakt.
Dla 2 osób
Składniki:
SKŁADNIKI NA 2 MAŁE SŁOICZKI 200 - 250 ML
SKŁADNIKI:
6 ŚWIEŻYCH BRZOSKWIŃ
2 ŁYŻKI CUKRU
1 ŁYŻKA OLIWY
KILKA LISTKÓW ŚWIEŻEJ MIĘTY
0,4 - 0,5 LITRA SPIRYTUSU ( W ZALEŻNOŚCI OD SŁOICZKÓW )
Grillowane brzoskwinie w spirytusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
BRZOSKWINIE MYJEMY I KROIMY W PLASTERKI ( USUWAJĄC PESTKI I GNIAZDA )
ZASYPUJEMY BRZOSKWINIE CUKREM I ODSTAWIAMY NA PÓŁ GODZINY. SOK KTÓRY PUSZCZĄ BRZOSKWINIE ZLEWAMY DO SŁOICZKÓW ( NIE BĘDZIE TEGO DUŻO ).
PLASTERKI BRZOSKWIŃ SMARUJEMY OLIWĄ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI GRILLOWEJ PRZEZ OKOŁO 1 MINUTĘ Z KAŻDEJ STRONY.
PRZEKŁADAMY BRZOSKWINIE NA PAPIEROWY RĘCZNIK DO OSTUDZENIA.
DO SŁOICZKÓW WRZUCAMY PO KILKA LISTKÓW ŚWIEŻEJ MIĘTY I WKŁADAMY BRZOSKWINIE DO SŁOICZKÓW I ZALEWAMY SPIRYTUSEM I ZAKRĘCAMY.
ODSTAWIAMY NA 3 TYGODNIE DO LODÓWKI.
Komentarze