Klementynki w spirytusie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Żywy, intensywny kolor zawartości słoika sprawia, że od razu ma się ochotę spróbować tego co jest środku, a ten kto spróbuje nie zawiedzie się. Smacznego

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - klementynki (najlepiej bez pestek): 7 sztuk
    - cukier brązowy: 140 gramów
    - woda: 300 mililitrów
    - spirytus: 120 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Klementynki w spirytusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klementynki w spirytusie 1. Klementynki obrać ze skórki i zdjąć możliwie jak najwięcej białych włókien. Odłożyć.
  • Klementynki w spirytusie 2. W małym garnku zagotować wodę i dodać do niej 70 g cukru.
  • 3. Zagotować, a następnie na 2 minuty włożyć klementynki, po czym wyjąć i delikatnie ułożyć w przygotowanym, wyparzonym słoiku.
  • Klementynki w spirytusie 4. Do garnka wsypać resztę cukru, znów doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 15 - 20 minut aż zgęstnieje.
  • Klementynki w spirytusie 5. Następnie, przelać do innego naczynia i zmierzyć jego ilość, poczekać aż ostygnie i dodać taką samą ilość spirytusu. U mnie było to 150 mililitrów.
  • Klementynki w spirytusie 6. Syropem zalać klementynki, szczelnie zamknąć słoik i prezent jest gotowy.
  • Klementynki w spirytusie 7. Owoce w słoiku można przechowywać do 4 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Klementynki Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować