Chleb na maślance z garnka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i pachnący domowy chleb na maślance.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej (450 lub 500)
    400 gram mąki żytniej (720) lub razowej (typ 2000) tutaj dowolność
    Dowolność mieszania mąki w zależności od gustu, ale zawsze 800 gram – 400 gram pszenna + 400 gram żytnia lub 500 gram pszenna + 300 gram żytnia lub razowa
    500 gram maślanki
    30 gram świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru lub miodu (do wyboru)
    70 gram wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na maślance z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Proziak 1. CHLEB NA MAŚLANCE Z GARNKA lub (naczynia żaroodpornego)
    z zakwasem lub bez – opcja do wyboru

    400 gram mąki pszennej (450 lub 500)
    400 gram mąki żytniej (720) lub razowej (typ 2000) tutaj dowolność
    Dowolność mieszania mąki w zależności od gustu, ale zawsze 800 gram – 400 gram pszenna + 400 gram żytnia lub 500 gram pszenna + 300 gram żytnia lub razowa
    500 gram maślanki
    30 gram świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru lub miodu (do wyboru)
    70 gram wody

    Cały przepis jest na Thermomix, ale można ten przepis odnieść do miksera ręcznego i rękoma też da się zarobić i wyrobić ciasto ☺

    Piszę jak na TMX, do naczynia TMX włożyć ⮧
    - maślanka + pokruszone drożdże + cukier lub miód – chwilkę zostawić żeby drożdże się rozpuściły
    - ustawić: czas 3 minuty/temp 37oC/obr. 1
    - przygotować produkty suche: mąka pszenna + mąka żytnia lub razowa + sól ⭢ wymieszać przy pomocy rózgi (lub łyżki lub czegokolwiek) + zakwas na chleb (opcjonalnie bo chleb wyjdzie na samych drożdżach ale z zakwasem jest lepszy)
    ja do sypkich dodaję suchy zakwas na chleb (rewelacja!!- zdjęcie tego opakowania dam poniżej przepisu, można kupić w sklepie Społem)
    - wsypać do rozczynu z maślanki ⭢ wyrabiamy: czas 4/5 minut/interwał „Kłosek” – wyrabiamy i zostawiamy w TMX do wyrośnięcia ⭢ 30 minut.
    - wstawiamy do piekarnika naczynie żaroodporne lub garnek gliniany lub popularny rondel „elipsę” i nastawiamy „góra-dół” 210oC – i grzejmy naczynie w piekarniku przez czas rośnięcia ciasta.
    - po 30 minutach zagniatamy jeszcze raz ciasto: czas 1 minuta/interwał „Kłosek”
    - wyciągamy ciasto na blat podsypany mąką pszenną, delikatnie wyrabiamy i formujemy piękny bochenek chleba.
    - wyciągamy naczynie z piekarnika i wkładamy uformowany bochenek, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
    - chleb pieczemy w temp 210oC ⭢ 40 minut pod przykrywką i po tym czasie 10 minut bez pokrywki „dopiekamy” na chrupiącą skórkę. Obserwujemy, żeby chleb się nie spiekła nadmiernie.

    Smacznego

    Wersja dla osób nieposiadających Thermomix
    Maślankę delikatnie ogrzać (może myć mikrofalówka lub na ogniu), ale to dosłownie momencik żeby złapała ciepło i nie może być zbyt gorąca bo to zabije drożdze
    - maślanka + pokruszone drożdże + cukier lub miód – chwilkę zostawić żeby drożdże się rozpuściły.
    - przełożyć do większej miski,
    - przygotować produkty suche: mąka pszenna + mąka żytnia lub razowa + sól ⭢ wymieszać przy pomocy rózgi (lub łyżki lub czegokolwiek)
    ja do sypkich dodaję suchy zakwas na chleb (rewelacja!!- zdjęcie tego opakowania dam poniżej przepisu, można kupić w sklepie Społem)
    - wsypać do rozczynu z maślanki ⭢ zarobić ręcznie ciasto i dokładnie wyrobić. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu. Odstawiamy na 30 minut
    - wstawiamy do piekarnika naczynie żaroodporne lub garnek gliniany lub popularny rondel „elipsę” i nastawiamy „góra-dół” 210oC – i grzejmy naczynie w piekarniku przez czas rośnięcia ciasta.
    - po 30 minutach zagniatamy ciasto jeszcze raz, ale dosłownie „raz dwa trzy” i tyle.
    - wyciągamy ciasto na blat podsypany mąką pszenną, delikatnie wyrabiamy i formujemy piękny bochenek chleba.
    - wyciągamy naczynie z piekarnika i wkładamy uformowany bochenek, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
    - chleb pieczemy w temp 210 stopniach C ⭢ 40 minut pod przykrywką i po tym czasie 10 minut bez pokrywki „dopiekamy” na chrupiącą skórkę. Obserwujemy, żeby chleb się nie spiekła nadmiernie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować