Brzoskwinie w syropie

4.97 (147 ocen)

O wiele zdrowsze i tańsze niż te kupowane w puszkach - brzoskwinie w syropie. Będą jak znalazł w zimie do deserów. A syrop można wykorzystać na kompot.

Składniki:

  • 2,5kg brzoskwiń
    2l wody
    2 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.97 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Brzoskwinie w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki.
    Wodę zagotować z cukrem, wrzucić brzoskwinie i gotować ok 3-5 minut (długość czasu gotowania zależy od twardości owoców). Brzoskwinie wyłowić, przełożyć do dużych słoików i zalać syropem, dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować 15 minut.

Porady

Najlepsze będą twarde brzoskwinie. Z tej ilości wyszło mi 3 duże 1-litrowe słoiki z brzoskwiniami w syropie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Brzoskwinie w puszce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować