Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Owsianka to najlepsze rozwiązanie na jesienne śniadanie. Owsianka jest bardzo sycąca i doda nam energii na cały dzień. Polecam podać ją z karmelizowaną dynią, a właśnie teraz jest na nią sezon. Kto lubi takie śniadania to bardzo polecam. Do tego płatki migdałowe i liski melisy do dekoracji, i mamy najlepsze śniadanie na świecie.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Na owsiankę:
    1 szklanka mleka
    5 łyżek płatków owsianych górskich

    Na dynię:
    kawałek dyni
    1 łyżeczka masła 82 %
    cukier lub miód prawdziwy do smaku
    sok z cytryny według uznania

    Dodatkowo:
    łyżka płatków migdałowych
    listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Owsianka Karmel Śniadanie

Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynia: Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier do smaku przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.
  • 2. W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki.
  • 3. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla jednej osoby. Jeżeli chcemy gęściejszą owsiankę to dosypujemy więcej płatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Miód Mleko Nabiał Płatki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować