Placuszki z płatkami owsianymi i dynią

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe i bardzo smaczne placuszki, można podać na śniadanie lub na podwieczorek. Smakują szczególnie dzieciom.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia obrana: 1.5 szklanki
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - jajka: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - serek mascarpone: 100 gramów
    - śmietana kremówka 30%: 50 gramów
    - konfitura malinowa: 3 łyżki
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z płatkami owsianymi i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zetrzeć na tarce do warzyw, nadmiar soku lekko odcisnąć. Dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, całość dodać do mieszanki z dynią, wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, jeszcze raz wymieszać, do uzyskania dość gęstego ciasta.
  • Placuszki z płatków owsianych i dyni 2. Ja smażyłam na patelni teflonowej bez tłuszczu, ale można oczywiście smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na lekkim ogniu z obu stron.
  • 3. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zmiksować z serkiem mascarpone. Usmażone placuszki podawać z kremem z serka, udekorowane łyżeczką konfitur.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Płatki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować