Placuszki z płatkami owsianymi i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię zetrzeć na tarce do warzyw, nadmiar soku lekko odcisnąć. Dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, całość dodać do mieszanki z dynią, wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, jeszcze raz wymieszać, do uzyskania dość gęstego ciasta.
2.Ja smażyłam na patelni teflonowej bez tłuszczu, ale można oczywiście smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na lekkim ogniu z obu stron.
3.Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zmiksować z serkiem mascarpone. Usmażone placuszki podawać z kremem z serka, udekorowane łyżeczką konfitur.
Komentarze