Drożdżówki z malinami i lukrem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne drożdżówki, które możemy robić w sezonie malinowym, ale również możemy użyć mrożonych.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    5 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    4 żółtka
    10 dkg masła
    szczypta soli

    Dodatkowo
    maliny
    cukier
    jajko do posmarowania

    Lukier do polania:
    białka
    cukier puder
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Drożdżówki z malinami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z malinami i lukrem 1. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka robimy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami, masło roztapiamy.

    Do pozostałej mąki wymieszanej z solą, dodajemy utarte żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

    Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Jak ciasto wyrośnie , bierzemy część , rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na wysmarowanej tłuszczem formie, robimy wgłębienia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy maliny.
  • Drożdżówki z malinami i lukrem 2. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 220 stopni.
  • Drożdżówki z malinami i lukrem 3. Przed podaniem drożdżówki polewamy lukrem, białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy , dajemy tyle cukru aż lukier będzie gęsty, na koniec dajemy sok z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować