Zapiekane gołąbki z mięsem i pieczarkami w kapuście włoskiej

2 (2 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jak co roku, tak i w tym na Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć zapiekanych gołąbków z piekarnika. Są naprawdę o wiele wiele smaczniejsze niż te gotowane, a zawijane w sparzoną kapustę włoską są naprawą bardzo delikatne i rozpływające się w ustach.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • sporą główkę kapusty włoskiej

    farsz:

    800 g pieczarek
    500 g mięsa mielonego
    3 szklanki ryżu
    6 szklanek wody
    sól, pieprz
    1 średnia cebula

    sos:

    300 g pieczarek
    sól, pieprz
    przyprawa grzybowa
    2 szklanki wody
    zasmażka do zagęszczenia

    2 szklanki bulionu do podlania gołąbków podczas zapiekania
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zapiekane gołąbki z mięsem i pieczarkami w kapuście włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZAPIEKANE GOŁĄBKI z mięsem i pieczarkami w kapuście włoskiej 1. Sos: Pieczarki kroimy, lekko podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gdy zacznie się gotować to dodajemy zasmażkę ( ciemną - III stopnia ) i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą grzybową.

    Kapustę oczyszczamy i wykrawamy z niej głąb i sparzamy tak by móc zdjąć liście. Z każdego liści ścinamy nieco zgrubienie.
    Ryż dotujemy na pół twardo ( w proporcji ile ryżu to dwa razy więcej wody co ryżu ) - kiedy widzimy że wchłonął znaczącą ilość wody a jest pół twardy - to gasimy i odstawiamy z ognia. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę na rumiano i dodajemy do niej obrane - oczyszczone i pokrojone pieczarki. Chwilkę podsmażamy razem doprawiamy solą, pieprzem, a następnie przekładamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Kolejno do farszu dodajemy podsmażone na niewielkiej ilości oleju mielone mięsko i dokładnie mieszamy.
    Nakładamy farsz na liściu przy ścinanym zgrubieniu, zawijamy boki do środka, a następnie dociskając - ściskając zwijamy jak krokiety. W naczyniu w którym będziemy zapiekać układamy je dość ciasno - zwinięciem do dołu. Piekarnik nagrzewamy na temp.200 stopni. Do naczynia w którym mamy poukładane ciasno gołąbki wlewamy bulion do połowy naczynia. Przykrywamy wierzch pozostałymi niewykorzystanymi liśćmi a następnie pokrywką - lub folią aluminiową. Tak pieczemy 1,5 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy do końca czasu.
    Są pyszne i aromatyczne - że można zajadać je nawet same lub z sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować