Gołąbki z mięsem i pęczakiem z parowaru

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio na nowo odkryłam zalety potraw przygotowywanych w parowarze. Są one łatwe w przygotowaniu, smaczne, a podczas letnich upałów to jedzenie się paruje podczas przygotowania, a nie my podczas gotowania.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka młodej kapusty

    1 kg mielonego mięsa z sarny, możecie użyć innego ulubionego np. wołowiny lub mieszanego
    szklanka kaszy pęczak
    marchewka
    2 cebule
    sól morska
    pieprz kolorowy
    gałka muszkatołowa
    pieprz ziołowy
    ziarna kolendry
    sos Worcestershire
    gałązka lubczyku

    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie

    do podania sos pomidorowy
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z mięsem i pęczakiem z parowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę parzymy w osolonym wrzątku. Zdejmujemy liście.
  • 2. Pęczak gotujemy zgodnie z przepisem producenta.

    Mięso mieszamy ze startą marchewką, cebulą ugotowanym pęczakiem. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • 3. We wcześniej przygotowane liście zawijamy porcje mięsa i formujemy gołąbki. Gołąbki układamy po około 10 sztuk na poziom parowaru. Między gołąbki układamy po listku laurowym i 1-2 kulki ziela angielskiego.

    Gołąbki parujemy przez 60 minut. Podajemy np. z sosem pomidorowym lub keczupem.

Porady

Sos do gołąbków: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowy-z-koperkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować