Sos pomidorowy z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

U mnie od lat to jest obowiązkowy sos podawany do gołąbków.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr przecieru pomidorowego
    500 ml mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    sól morska
    pieprz kolorowy
    gałka muszkatołowa
    pieprz ziołowy
    sos Worcestershire
    duży pęczek koperku

Sos pomidorowy z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier pomidorowy odparowujemy. Powinniśmy uzyskać 500 ml gęstego koncentratu.
  • 2. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Zestawiamy z ognia, dolewamy zimne mleko, mieszamy, aż zasmażka połączy się z mlekiem. Ponownie stawiamy na ogień, dolewamy pomidory i dodajmy przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu możemy dodać drobno posiekany koperek i wymieszać go z sosem. Można również już po polaniu sosem potrawy obficie posypać ją koperkiem. Każdy wariant smakuje równie dobrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy