Gołąbki z mięsem i ryżem

4.47 (185 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym to smak z mojego dzieciństwa, takie gołąbki przygotowywała moja mama.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości
    1,5 szkl. ryżu
    główka kapusty białej - 1 szt
    1 duża cebula
    tłuszcz do smażenia
    bulion - 0,5 l
    Sos :
    koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
    papryka słodka mielona
    vegeta
    pieprz
    sól
    mąka pszenna - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.47 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć ją do gotowanej i osolonej wody, gotować przez kilka minut.
    Za pomocą łyżki i widelca, zdejmować co jakiś czas wierzchnie liście, pozostałe liście na kapuście, które są twarde, dalej gotować, wyjmować liście na durszlak, ostudzić.
    Z każdego liścia usunąć grube nerwy.
  • 2. Farsz:
    Ryż ugotować al.- dente w osolonej wodzie, ostudzić.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
    Mięso zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać.
  • 3. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać ciasno jak krokiety.
    Spód dużego garnka, przykryć liśćmi kapusty, następnie ciasno na liściach ułożyć gołąbki, podlać bulionem i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  • 4. Zlać trochę bulionu z gołąbków, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, zagotować, wlać do gołąbków i gotować do miękkości kapusty.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować