Gołąbki z mięsem i pęczakiem

4.47 (146 ocen)

Gołąbki zawsze robiłam z ryżem tym razem ryż zastąpiłam kaszą pęczak. Duszone z sosem pomidorowym smakują świetnie.

Składniki:

  • 1 kapusta
    1 kg mięsa mielonego
    1,5 szkl kaszy pęczak
    1 duża cebula
    1 jajko
    0,5 łyżeczki lubczyku
    1 łyżka natki pietruszki
    sól i pieprz
    0,5 l bulionu
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z mięsem i pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0stg30e 1. Pęczak przepłukuję wodą. Gotuję w osolonej wodzie. Z kapusty wykrawam głąb wkładam do gotującej wody, stopniowo odrywając liście. Ścinam grube żyły z liści.
  • image-001lu0k 2. Cebulę kroję w kostkę przesmażam na oleju. Mięso mieszam z kaszą wbijam jajko dodaję cebulę, lubczyk, pietruszkę. Przyprawiam solą i pieprzem, mieszam.
  • image-28ytul3 3. Na każdy liść nakładam farsz ciasno zwijam.
  • image-033ogvx 4. Na dnie garnka układam liście kapusty na to gołąbki ściśle jeden przy drugim. Gołąbki zalewam bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Duszę około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować