Tak przygotowane gołąbki są delikatne w smaku, idealne dla dzieci. Jeśli wolimy bardziej wyraziste w smaku, mięso mielone warto zastąpić wieprzowym, a do sosu dodać cebulę.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka kapusty
600 g mięsa mielonego z indyka
150 g ryżu
1 jajko
2 łyżki posiekanego koperku
sól ,pieprz
mielona słodka i ostra papryka
2 łyżki posiekanego koperku
sos kurkowy: 1 szklanka bulionu grzybowego
300 g kurek
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany kremówki
ponadto: 2 listki laurowe
3 ziela angielskie
olej do smażenia
Gołąbki drobiowe w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć głąb, przełożyć do większego garnka. Zalać wodą i gotować przez około 8-10 minut . Następnie kapustę wyjąć z wody i delikatnie oddzielić liście. Ostudzić i ściąć zgrubiałe części liści.
2.Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać ugotowany ryż ( krócej niż w przepisie na opakowaniu) i posiekany koperek. Wszystko połączyć, doprawić do smaku mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
3.Na każdym liściu ułożyć porcję masy i zwinąć dość ciasno formując gołąbki. Na dnie garnka rozłożyć kilka liści kapusty, na nie gołąbki, zalać wodą i przykryć pozostałymi liśćmi (jeśli zostały). Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie, doprawić solą. Gotować około 30-40 minut .
4.Sos kurkowy: kurki umyć, oczyścić, drobniej pokroić. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Na patelnię z grzybami dodać bulion, mąkę i śmietankę. Całość wymieszać na gładki sos. Gołąbki podawać z sosem kurkowym i ziemniakami z wody. Smacznego!
Komentarze