Gołąbki z kurkami zapiekane w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
2.Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy kilka minut. W miedzy czasie odrywamy pojedynczo miękkie liście z kapusty. Po ugotowaniu wodę pozostaw na sos.
3.Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę.
4.Do miski wkładam mięso mielone, ugotowany ryż, smażoną cebulę, jajka oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiam.
5.Następnie po wyrobieniu mięsa dodaję przesmażone kurki i posiekaną natkę pietruszki.
6.Ugotowane liście kapusty kładziemy na deskę, wycinamy twarde, grube włókno. Układamy porcję farszu i ciasno zwijamy.
7.Gołąbki układamy np.do naczynia ceramicznego.
8.Sos:Do garnka wlewam 2 szklanki gorącej wody po gotowaniu kapusty, dodaję pokrojone na ćwiartki jabłko , obsmażone kurki, kostki rosołowe i np.gałązkę lubczyku. Gotuje 5 minut a wolnym ogniu. Śmietanę mieszam z zimną wodą i mąką. Wlewam do gorącego wywaru.
9.Tak przygotowanym sosem zalewam gołąbki. Zapikam je w piekarniku nagrzanym do 180st.przez godzinę.
Komentarze