Babeczki podwójnie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastko z niespodzianką, które zaspokoi aptet nawet największego łasucha.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250g masła

    - 500 g mąki

    - 2 jajka

    - 100 g cukru pudru

    - 2 tabliczki czekolady

    - 100 ml śmietanki 30%

Babeczki podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozcieram z mąką i cukrem pudrem, tak aby powstał klejący piasek. Dodaję dwa jajka i szybko formuję elastyczne ciasto. W razie czego , jeśli za bardzo się klei podsypuję mąką. Ciasto wkładam do lodówki na jakąś godzinę. Część wyciskarki do cytrusów odwracam do góry nogami, owijam formą spożywczą i z wgłebienia robię sobie foremkę. Wyklejam ją ciastem , do środka wkładam kostkę czekolady i zaklejam częścią ciasta. Odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzam czynność do wykończenia ciasta. Piekę w temp.190C ( termoobieg) około 20 min. Studzę.

    Z pozostałej czekolady i śmietanki, poprzez rozpuszczenie na bardzo małym ogniu wykonuję polewę. Polewam dokładnie babeczki. Można posypać jeszcze jakąś kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy