Frittata ze szparagami i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Włoskie słowo frittata wywodzi się ze słowa friggere i ogólnie oznacza „smażone”. O ile do połowy lat pięćdziesiątych termin ten był używany do każdej formy smażonych na patelni jaj, tak później stał się określeniem tzw."omletu z otwartą powierzchnią". Od klasycznego omletu frittata różni się tym, że podawana jest jako płaski placek ze składnikami w środku i zapiekaną powierzchnią. Dowolność dodatków pozwala na stworzenie pełnowartościowego i smacznego dania. Dziś proponuję zielone szparagi i pomidory.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -5 jajek
    -kilka zielonych szparagów
    -1/2 małej cebuli
    -kilka plasterków pomidora
    -2 łyżki oleju do smażenia
    -50 gr tartego żółtego sera
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Frittata ze szparagami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Cebulę drobno posiekać. Na patelni, którą można umieścić w piekarniku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać szparagi i chwilę podsmażyć.
    Jajka roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem. Zalać szparagi z cebulą. Poukładać plasterki pomidorów. Smażyć na małym lub średnim ogniu kilka minut. Gdy wierzch nie będzie jeszcze ścięty posypać żółtym serem. Zapiec przez kolejne kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Szparagi Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Frittata z piekarnika

To może cię zainteresować