Focaccia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Włoska potrawa, jest to rodzaj pieczywa będącym podstawą pizzy, można polać ją oliwą lub dodać m.in. na wierzch pomidory, oliwki, różne zioła (np. rozmaryn) lub sól.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Do Ciasta:
    350 gr. mąki typu 0
    1/2 łyżki soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    7 gr. drożdży do pizzy
    210 ml wody o temperaturze domowej
    Do pokrycia:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól kamienna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia Ciasta

Focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotujcie mąke solą i drożdżami do pizzy z dwoma lyżkami cukru.
    Dodajcie wodę i oliwę z oliwek aż do uzyskania elastycznego ciasta.
    Przykryjcie ręcznikiem i zostawcie fermentować przez ok. godzinę w ciepłym miejscu (dobrym rozwiązaniem jest podgrzać piekarnik do 50°C a później go wyłączyć i włożyć ciasto).
    Po godzinie, weźcie ciasto i pracujcie je (przez ok. minutę) aby usunąć wszelkie powietrze w środku. Następnie rozłóżcie je na naczynie polane oliwą.
    Przykryjcie ponownie i zostawcie fermentować przez 20 minut, palcami wyróbcie głębokie dziury w cieście i zostawcie ostatni raz fermentować przez 10 minut.
    Wypryskajcie focaccie olejem i posypcie solą kamienną, następnie włóżcie do pieca o temperaturze 200°C i zostawcie przez 25 minut.
    Teraz możną ją przyżądzić różnymi ziołami od rozmarynu do szałwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować