Włoska potrawa, jest to rodzaj pieczywa będącym podstawą pizzy, można polać ją oliwą lub dodać m.in. na wierzch pomidory, oliwki, różne zioła (np. rozmaryn) lub sól.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Do Ciasta:
350 gr. mąki typu 0
1/2 łyżki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
7 gr. drożdży do pizzy
210 ml wody o temperaturze domowej
Do pokrycia:
2 łyżki oliwy z oliwek
sól kamienna
1.Przygotujcie mąke solą i drożdżami do pizzy z dwoma lyżkami cukru.
Dodajcie wodę i oliwę z oliwek aż do uzyskania elastycznego ciasta.
Przykryjcie ręcznikiem i zostawcie fermentować przez ok. godzinę w ciepłym miejscu (dobrym rozwiązaniem jest podgrzać piekarnik do 50°C a później go wyłączyć i włożyć ciasto).
Po godzinie, weźcie ciasto i pracujcie je (przez ok. minutę) aby usunąć wszelkie powietrze w środku. Następnie rozłóżcie je na naczynie polane oliwą.
Przykryjcie ponownie i zostawcie fermentować przez 20 minut, palcami wyróbcie głębokie dziury w cieście i zostawcie ostatni raz fermentować przez 10 minut.
Wypryskajcie focaccie olejem i posypcie solą kamienną, następnie włóżcie do pieca o temperaturze 200°C i zostawcie przez 25 minut.
Teraz możną ją przyżądzić różnymi ziołami od rozmarynu do szałwi.
Komentarze