Focaccia - Włoski chlebek

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To rodzaj Włoskiego pieczywa będący podstawą do pizzy z bardzo małą - znikomą ilością dodatków. Jest prosty i pyszny a każdy z nas może stworzyć własną kompozycję smakową tego chlebka.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 3 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

750 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru

moje dodatki:

oliwki
oliwa z oliwek
mieszanka ziół włoskich
sól
szczypta mielonej słodkiej papryki
suszone rozdrobnione pomidory
odrobina startego żółtego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia - Włoski chlebek

  • Focaccia - Włoski chlebek1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ujętej wody od całości wody, dodajemy cukier oraz ujmujemy od całości mąki 2-3 łyżki mąki dodając ją do zaczynu. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 min. Gotowy zaczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy sól i pozostałą letnią ALE NIE GORĄCĄ wodę, dodajemy oliwy i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto i odstawiamy na ok 1.godz do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po godz. wyrastania ciasto dzielimy na 3 części i delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy, wylepiamy formę - wcześniej ją wykładając papierem do pieczenia i oprószając mąką. Wierzch ciasta smarujemy oliwą i kładziemy pokrojone oliwki, posypujemy mieszanką ziół włoskich, solą, suszonymi pomidorami oraz szczyptą mielonej słodkiej papryki. Na koniec posypałam odrobiną startego sera. Gotową focaccię pieczemy ok 25 min.

Porady

Można ją zajadać samą, można ją serwować pokrojoną w mniejszych kawałeczkach jako przekąskę, przystawkę, można ją zajadać z różnymi pastami, sosami, humusem czy dipami,

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiataprzystawkaoliwkiCiastooliwaprzekąskapieczywochlebekfocacciasuszone_pomidorywlochykuchnia_wloskaciasto_do_pizzyspod_do_pizzychlebek_wloskiWloska_Focacciaziola_wloskie

Komentarze

Podobne przepisy

Focaccia z czosnkiem i ziołami

Dodane przez: Doraa

Focaccia

Focaccia, to włoski chleb. Podawany...

image-0r5ijua

Dodane przez: Słodkie Rewolucje

Pane di Pasqua-Włoski Chlebek Wielkanocny

Włoski Chlebek wielkanocny z barwionymi...

Focaccia pomidorowa

Dodane przez: Inwencja Smaku

Focaccia pomidorowa

Tradycyjne włoskie pieczywo, podawane...

Dodane przez: kabamaiga

Focaccia

Niby tylko pieczywo, ale jakie...

Mini focaccia

Dodane przez: peggi

Mini focaccia

Pyszne, aromatyczne bułeczki uprzyjemnią...

image-0n7icp1

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)

Ta pyszna pachnąca rozmarynem focaccia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE