REKLAMA

Focaccia - Włoski chlebek

wyświetlono: 692 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

To rodzaj Włoskiego pieczywa będący podstawą do pizzy z bardzo małą - znikomą ilością dodatków. Jest prosty i pyszny a każdy z nas może stworzyć własną kompozycję smakową tego chlebka.

opublikowany: 20.05.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    750 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka cukru

    moje dodatki:

    oliwki
    oliwa z oliwek
    mieszanka ziół włoskich
    sól
    szczypta mielonej słodkiej papryki
    suszone rozdrobnione pomidory
    odrobina startego żółtego sera
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Focaccia - Włoski chlebek 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ujętej wody od całości wody, dodajemy cukier oraz ujmujemy od całości mąki 2-3 łyżki mąki dodając ją do zaczynu. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 min. Gotowy zaczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy sól i pozostałą letnią ALE NIE GORĄCĄ wodę, dodajemy oliwy i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto i odstawiamy na ok 1.godz do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po godz. wyrastania ciasto dzielimy na 3 części i delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy, wylepiamy formę - wcześniej ją wykładając papierem do pieczenia i oprószając mąką. Wierzch ciasta smarujemy oliwą i kładziemy pokrojone oliwki, posypujemy mieszanką ziół włoskich, solą, suszonymi pomidorami oraz szczyptą mielonej słodkiej papryki. Na koniec posypałam odrobiną startego sera. Gotową focaccię pieczemy ok 25 min.

Porady

Można ją zajadać samą, można ją serwować pokrojoną w mniejszych kawałeczkach jako przekąskę, przystawkę, można ją zajadać z różnymi pastami, sosami, humusem czy dipami,

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Waldek Kościelec 212

Włoski chlebek - Focaccia

Prosty i pyszny włoski chlebek focaccia. Włoskie zapachy w polskim domu.

kategoria: Pieczywo focaccia Przekąski opublikowany: 28.11.2019 | wyświetlono: 278 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

Chlebek włoski - "Trzy smaki"

Trójkolorowy chlebek w kolorach włoskiej flagi, nie tylko ładnie wygląda, jest bardzo smaczny.

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 19.01.2015 | wyświetlono: 691 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym

Pyszny pachnący ziołami chlebek,upiekłam na kolację i bardzo nam smakował.

kategoria: Pieczywo chleb Przekąski opublikowany: 26.08.2014 | wyświetlono: 964 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE