Focaccia z oliwkami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W sam raz jako prowiant na wycieczkę :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1/3 szklanki oliwy
    4-5 suszonych pomidorów w oleju
    ok. 100 oliwek (1 małe opakowanie foliowe)
    7 g suchych drożdży
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    olej z chili
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Pizza

Focaccia z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą, ziołami i drożdżami, wlać olej i 1 szklankę ciepłej wody, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Oliwki odsączyć i pokroić w krążki, suszone pomidory pokroić drobno. Wyrośnięte ciasto zagnieść z oliwkami i pomidorami, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem z chili. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować