1/2 kg mąki
1/3 szklanki oliwy
4-5 suszonych pomidorów w oleju
ok. 100 oliwek (1 małe opakowanie foliowe)
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej z chili
1 łyżeczka soli
Focaccia z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą, ziołami i drożdżami, wlać olej i 1 szklankę ciepłej wody, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Oliwki odsączyć i pokroić w krążki, suszone pomidory pokroić drobno. Wyrośnięte ciasto zagnieść z oliwkami i pomidorami, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem z chili. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego :)
Komentarze