REKLAMA

Domowa focaccia

wyświetlono: 369 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Domowa foccacia

opublikowany: 11.07.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 12 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3,5 szklanki mąki pszennej (do ciasta drożdżowego),
    - ok. 1 i ok.1/3 szklanki wody,
    - 2 płaskie łyżeczki soli,
    - ok. 2 łyżki oliwy.

    Zaczyn:
    - 1/2 szklanki ciepłej wody,
    - 15 g świeżych drożdży,
    - 1 łyżka mąki,
    - odrobina cukru.

    Dodatki:
    - sól morska gruboziarnista,
    - oliwki,
    - pomidorki koktajlowe,
    - świeże zioła tymianek/rozmaryn/kwiaty jadalne.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn na drożdze:
    15g drożdzy rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy mąkę i odrobinę cukru. Odstawiamy na ok. 15 min do wyraźnego ruszenia się drożdży. Do dużej miski, dodajemy mąkę, wodę, zaczyn z drożdżami oraz sól. Mieszamy składniki przy pomocy silikonowej szpatułki. Ciasto będzie gęste, lepiące się, podnosimy je z miski przy pomocy szpatułki lub ręką, wlewamy 2 łyżki oliwy do miski i ponownie wkładamy ciasto, tak żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony.
    Miskę szczelnie zaklejamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano (min. po 8 godz.) formę do pieczenia ok. 35x25 cm smarujemy 1-2 łyżki oliwy (spód i boki) i przekładamy ciasto. Rozciągamy je palcami, robiąc w cieście wgniecenia palcami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1,5-2 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (góra-dół). Delikatnie robimy w nim kilka wgnieceń palcami, układamy warzywa/dodatki polewamy górę odrobiną oliwy, oprószamy solą. Wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut do ładnego zarumienienia.

Porady

Do focacci możemy wcisnąć w ciasto pomidorki koktajlowe, oliwki albo suszone pomidory na etapie wykładania ciasta na blachę albo tuż przed pieczeniem - wtedy będą bardziej na wierzchu. Wszelkie kwiaty i zioła łatwo się spalają, warto dać wtedy więcej oliwy. Nie zawsze dekoracja przed pieczeniem, po pieczeniu będzie wyglądała pięknie czytaj moja dekoracja ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Domowa Focaccia

Idealna przekąska na imprezy w domu. Przepis można dowolnie urozmaicać przez dodanie ulubionych dodatków.

kategoria: focaccia Przystawki Przekąski opublikowany: 25.05.2012 | wyświetlono: 288 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Włoska focaccia z ziołami

Pyszna,pachnąca ziołami ,idealna na przekąskę.

kategoria: Pieczywo focaccia Przekąski opublikowany: 27.08.2014 | wyświetlono: 2397 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: peggi peggi

Mini focaccia

Pyszne, aromatyczne bułeczki uprzyjemnią każdą letnią wycieczkę i piknik.

kategoria: Pieczywo bułki focaccia Pizza opublikowany: 09.06.2014 | wyświetlono: 818 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE