Focaccia imprezowa

4 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wielka focaccia idealna na imprezę lub grilla. Wystarczy dla mnóstwa osób i każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni wcześniej - będzie wyjątkowo puszysta!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna (najlepiej typ '00', ewentualnie tortowa) - 1kg
    Woda ciepła - 560g
    Drożdże świeże 8g
    Cukier - 4 łyżeczki
    Oliwa - 6 łyżek
    Sól - 1 łyżeczka

    Dodatki na całość:
    Mozzarella - 200g
    Oliwa - 2 łyżki
    Zioła prowansalskie

    1 ćwiartka:
    Pieczarki - 2szt
    Pomidory koktajlowe - 3szt
    Oliwki - 10szt
    Cebula - 1 mała

    2 ćwiartka:
    Szynka dojrzewająca - 3 plasterki
    Suszone pomidory - 2 plasterki
    Cebula - 1 mała

    3 ćwiartka:
    Kiełbasa żywiecka - 5 plasterków
    Pomidory koktajlowe - 3szt
    Cebula - 1 mała

    4 ćwiartka:
    Ser rokpol (lub inny z niebieską pleśnią)- 50g
    Cukinia młoda - kilka plasterków
    Papryka żółta - 1/4 niedużej
    Cebula - 1 mała
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Pizza

Focaccia imprezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Focaccia imprezowa 1. Ciasto najlepiej przygotować 48 godzin przed pieczeniem. Po 2 dniach w lodówce pięknie wyrośnie i będzie wyjątkowo puszyste.
    Pół szklanki wody mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, cukrem, olejem i solą. Dokładnie zagniatamy. Wkładamy do dużego pojemnika (ciasto bardzo wyrośnie!) i trzymamy w lodówce 2 dni. Wyciągamy około 2 godziny przed pieczeniem.

    Ciasto wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepsza do tego jest blacha dołączona do piekarnika. Ciasto smarujemy oliwą i zostawiamy na pół godziny.

    Po tym czasie nacinamy na krzyż, tworząc 4 części. W każdej części palcem robimy wgłębienia i wkładamy do nich kostki mozzarelli.
  • Focaccia imprezowa 2. Na każdej ćwiartce układamy dodatki. Oczywiście można je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Moje smaki to:
    - pieczarki, pomidory, oliwki, cebula,
    - szynka dojrzewająca, suszone pomidory, cebula,
    - kiełbasa żywiecka, pomidory, cebula,
    - ser rokpol, cukinia, papryka, cebula (to zdecydowanie mój smakowy faworyt!).
    Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • Focaccia imprezowa 3. Pieczemy w 220 stopniach przez 30 minut.
    Pieczywo jest rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser pleśniowy Mozzarella Warzywa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować