Wielka focaccia idealna na imprezę lub grilla. Wystarczy dla mnóstwa osób i każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni wcześniej - będzie wyjątkowo puszysta!
Focaccia imprezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto najlepiej przygotować 48 godzin przed pieczeniem. Po 2 dniach w lodówce pięknie wyrośnie i będzie wyjątkowo puszyste.
Pół szklanki wody mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, cukrem, olejem i solą. Dokładnie zagniatamy. Wkładamy do dużego pojemnika (ciasto bardzo wyrośnie!) i trzymamy w lodówce 2 dni. Wyciągamy około 2 godziny przed pieczeniem.
Ciasto wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepsza do tego jest blacha dołączona do piekarnika. Ciasto smarujemy oliwą i zostawiamy na pół godziny.
Po tym czasie nacinamy na krzyż, tworząc 4 części. W każdej części palcem robimy wgłębienia i wkładamy do nich kostki mozzarelli.
2.Na każdej ćwiartce układamy dodatki. Oczywiście można je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Moje smaki to:
- pieczarki, pomidory, oliwki, cebula,
- szynka dojrzewająca, suszone pomidory, cebula,
- kiełbasa żywiecka, pomidory, cebula,
- ser rokpol, cukinia, papryka, cebula (to zdecydowanie mój smakowy faworyt!).
Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
3.Pieczemy w 220 stopniach przez 30 minut.
Pieczywo jest rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze