FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ta pyszna pachnąca rozmarynem focaccia z pewnością przypadnie Wam do gustu. Idealna do zabrania na piknik. Można z niej robić fantastyczne kanapki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto (na prostokątną blaszkę o wielkości ok. 30x35 cm):
    0,6 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 350 g ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    30 g oliwy z oliwek

    do posmarowania:
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    6 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki wody
    szczpta soli

    dodatkowo:
     ok. 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Focaccia Kanapki Pizza

Focaccia z rozmarynem (focaccia alla genovese) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonaj rozczyn.
    Drożdże wymieszaj z cukrem, 100g ciepłej wody i 100g mąki, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj resztę mąki z solą, a następnie dodaj rozczyn, oliwę i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min. Ciasto będzie dość luźne. Wyrabiaj je do momentu, aż będzie puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  • image-0vgmhn0 2. Kwadratową blaszę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę i rozprowadź ciasto rękami. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  • 3. Przygotuj oliwę do posmarowania.
    Nalepiej do słoiczka wlej wodę, oliwę, dodaj szczyptę soli i igły z rozmarynu. Potrząsaj słoiczkiem do moemntu połaczenia się składników.
  • image-0y5yc3t 4. Wyrośniete ciasto ponagniataj opuszkami palców tworząc dołki i posmaruj rozmarynową oliwą.
  • 5. Nagrzej piekarnik do 190 °C.  Włóż blachę z przygotowaną focaccią na środkową część piekarnika. Piecz przez ok.30 minut, aż góra się zarumienią, a spód będzie upieczony.
  • 6. Podawaj przekrojoną na pół z ulubionymi dodatkami: wędlina, sery, rucola, pomidory itp.
    BUON APPETITO!!!

Porady

Jeśli nie masz świeżego rozmarynu użyj do posmarowania dwóch łyżeczek suszonego (dobrej jakości-to on nadaje całości smaku).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować