FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)

  • wyświetlono: 479 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ta pyszna pachnąca rozmarynem focaccia z pewnością przypadnie Wam do gustu. Idealna do zabrania na piknik. Można z niej robić fantastyczne kanapki.

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

ciasto (na prostokątną blaszkę o wielkości ok. 30x35 cm):
0,6 kg mąki
25 g świeżych drożdży
ok. 350 g ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g oliwy z oliwek

do posmarowania:
2 gałązki świeżego rozmarynu
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki wody
szczpta soli

dodatkowo:
 ok. 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania przepisu:

FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)

  • 1. Wykonaj rozczyn.
    Drożdże wymieszaj z cukrem, 100g ciepłej wody i 100g mąki, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj resztę mąki z solą, a następnie dodaj rozczyn, oliwę i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min. Ciasto będzie dość luźne. Wyrabiaj je do momentu, aż będzie puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  • image-0vgmhn02. Kwadratową blaszę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę i rozprowadź ciasto rękami. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  • 3. Przygotuj oliwę do posmarowania.
    Nalepiej do słoiczka wlej wodę, oliwę, dodaj szczyptę soli i igły z rozmarynu. Potrząsaj słoiczkiem do moemntu połaczenia się składników.
  • image-0y5yc3t4. Wyrośniete ciasto ponagniataj opuszkami palców tworząc dołki i posmaruj rozmarynową oliwą.
  • 5. Nagrzej piekarnik do 190 °C.  Włóż blachę z przygotowaną focaccią na środkową część piekarnika. Piecz przez ok.30 minut, aż góra się zarumienią, a spód będzie upieczony.
  • 6. Podawaj przekrojoną na pół z ulubionymi dodatkami: wędlina, sery, rucola, pomidory itp.
    BUON APPETITO!!!

Porady

Jeśli nie masz świeżego rozmarynu użyj do posmarowania dwóch łyżeczek suszonego (dobrej jakości-to on nadaje całości smaku).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatachlebpizzakanapkipiknikfocacciakuchnia wloskapicnic

Komentarze

Podobne przepisy

focaccia z pomidorami

Dodane przez: viki2903

FOCACCIA Z POMIDORAMI

focaccia jest rodzajem włoskiego...

Focaccia orkiszowa z cebulą

Dodane przez: Iwona75

Focaccia orkiszowa z cebulą

Placek drożdżowy z dużą ilością...

focaccia

Dodane przez: marysiaz

Focaccia z solą ziołową

Tak długo się do tego zabierałam,...

image-15ubknc

Dodane przez: natalia2004

Focaccia z pieczarkami

Pyszny włoski chlebek z ciasta...

Włoska focaccia z ziołami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Włoska focaccia z ziołami

Pyszna,pachnąca ziołami ,idealna...

Focaccia z mirabelkami

Dodane przez: dorota w

Focaccia z mirabelkami

Focaccia z dodatkiem mirabelek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE