Foccacia z rozmarynem i oliwą

4.5 (175 ocen)

  • 35 min

Wspaniała przekąska, którą można podać przed obiadem, aby zaspokoić pierwszy głód. Foccacia jest pyszna właśnie z rozmarynem. Oliwa w nią wsiąka i nadeje jej wybitnego smaku.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto na foccacię :

    - maka pszenna typ 550 lub krupczatka
    -świeże drożdźe w temp. pokojowej : 50 g
    - ciepłe mleko 2% : 200 ml
    - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy : 6 łyżek
    -różowa sól himalajska lub sól morska, czy zwykłą sól jodowana : 1 łyżeczka
    -cukier : 1 płaska łyżeczka


    Dodatkowo :

    - świeży rozmaryn : 4 gałązki
    - oliwa z oliwek do polania ciasta : 50 ml
    - sól do posypania ( opcjonalnie) : mniej niz pół łyżeczki
    - mąka pszenna do podsypania blatu ( wyrabianie ciasta) : 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia Przekąski

Foccacia z rozmarynem i oliwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki, wymieszać, odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn dodać do mąki wraz z oliwą i solą, wyrobić ciasto. Nie trzeba zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • robimy foccacię 2. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, palcami wgniatać ciasto tworząc charakterystyczne wgłębienia, polać mocno oliwą (oliwa pozostanie we wgłębieniach). Posypać świeżym rozmarynem ( wcześniej umytym pod bieżącą wodą).
  • piueczemy foccacie 3. Lekko posolić różową solą himalajską i piec 15-20 minut w temp. 220 stopni C.

Porady

Rozmaryn powinien być umyty przed położeniem go na cieście, lekko wilgotny nie przypali się, a będzie chrupiący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować