Ryba bez ości w sosie kurkowym

  • wyświetlono: 69 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Fladra strzałozębna to mało znana przepyszna biała ryba żyjąca na wolności w wodach północnego Oceanu Spokojnego, więc zdrowa i godna polecenia.

1545998009610
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

duży mrożony filet flądry strzałozębnej
sól, pieprz swieżo mielony, sok z cytryny do skropienia
panierka z mąki i bułki tartej mieszanka pół na pół
rozbełtane jajko
masło klarowane do smażenia
ok. 250g kurek
1 pokrojona w kostkę cebula
masło do smażenia
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba bez ości w sosie kurkowym

  • 1. Na początku zajmujemy się kurkami, myjemy, przesuszamy, kroimy i razem z pokrojoną cebulą dusimy na maśle, po czym doprawiamy do smaku, wlewamy śmietankę i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez jakieś 15 minut.
    Filet odmrażamy zostawiając go na noc poza lodówką, dzielimy go na porcje, skropiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy, obtaczamy w jajku, panierce i smażymy na rogrzanym maśle klarowanym.
    Na gotowe rumiane filety wykładamy gorące kurki.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybagrzybykurkiflądrazdrowa kuchniazdrowe danieKURKI W ŚMIETANIErodzinny obiad

Komentarze

Podobne przepisy

schabowy wykwintnie

Dodane przez: Neblina36

polski schabowy w sosie kurkowym

Schabowy z sosem kurkowym to pyszne...

Pulpeciki w sosie kurkowym

Dodane przez: StaryZeszyt

Pulpeciki w sosie kurkowym

Delikatne klopsiki z mielonego...

Królik w sosie kurkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Królik w sosie kurkowym

Uwielbiam królika w sosie śmietanowym,...

Polędwiczki w sosie kurkowym

Dodane przez: czarrna

Polędwiczki w sosie kurkowym

Pyszne połączenie smaków

Kurczak w sosie kurkowym

Dodane przez: i love food

Kurczak w sosie kurkowym

Aksamitny kurkowy sos, do tego...

PULPETY W SOSIE KURKOWYM

Dodane przez: bogusia76

PULPETY W SOSIE KURKOWYM

TO PRZYSMAK MOJEGO MĘŻA .

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE