Fladra strzałozębna to mało znana przepyszna biała ryba żyjąca na wolności w wodach północnego Oceanu Spokojnego, więc zdrowa i godna polecenia.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
duży mrożony filet flądry strzałozębnej
sól, pieprz swieżo mielony, sok z cytryny do skropienia
panierka z mąki i bułki tartej mieszanka pół na pół
rozbełtane jajko
masło klarowane do smażenia
ok. 250g kurek
1 pokrojona w kostkę cebula
masło do smażenia
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz
natka pietruszki
Ryba bez ości w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku zajmujemy się kurkami, myjemy, przesuszamy, kroimy i razem z pokrojoną cebulą dusimy na maśle, po czym doprawiamy do smaku, wlewamy śmietankę i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez jakieś 15 minut.
Filet odmrażamy zostawiając go na noc poza lodówką, dzielimy go na porcje, skropiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy, obtaczamy w jajku, panierce i smażymy na rogrzanym maśle klarowanym.
Na gotowe rumiane filety wykładamy gorące kurki.
Smacznego :)
Komentarze