Ryba bez ości w sosie kurkowym

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fladra strzałozębna to mało znana przepyszna biała ryba żyjąca na wolności w wodach północnego Oceanu Spokojnego, więc zdrowa i godna polecenia.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży mrożony filet flądry strzałozębnej
    sól, pieprz swieżo mielony, sok z cytryny do skropienia
    panierka z mąki i bułki tartej mieszanka pół na pół
    rozbełtane jajko
    masło klarowane do smażenia
    ok. 250g kurek
    1 pokrojona w kostkę cebula
    masło do smażenia
    100 ml śmietany 30%
    sól i pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba bez ości w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku zajmujemy się kurkami, myjemy, przesuszamy, kroimy i razem z pokrojoną cebulą dusimy na maśle, po czym doprawiamy do smaku, wlewamy śmietankę i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez jakieś 15 minut.
    Filet odmrażamy zostawiając go na noc poza lodówką, dzielimy go na porcje, skropiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy, obtaczamy w jajku, panierce i smażymy na rogrzanym maśle klarowanym.
    Na gotowe rumiane filety wykładamy gorące kurki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flądra Grzyby Kurki Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować