Mintaj w sosie kurkowym

4.5 (145 ocen)

Idealne danie dla fanów kontrowersyjnych połączeń smakowych. ;-) Ryba z grzybami pozornie niekoniecznie idą w parze, ale delikatne kurki okazały się być dobrym towarzystwem dla soczystego, rybnego fileta.

Składniki:

  • Ryba:
    500g filetów z mintaja
    1 cytryna
    posiekany koperek
    sól, pieprz

    Sos kurkowy:
    kurki - świeże lub mrożone
    1 duża cebula
    250ml śmietanki 18%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Mintaj w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki (umyte i rozmrożone) i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty.
  • 2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 3. Upieczoną rybę polewamy sosem.

Porady

Rybę należy obficie skropić sokiem z cytryny, doda to smaku całemu daniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Mintaj Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować