Karkówka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać , osuszyć, następnie przyrządzić marynatę , na talerz sypać sól ,pieprz, rozgnieciony czosnek, mięso natrzeć marynatą i odstawić na 3-4 godziny .
Potem obsmażyć na patelni na oleju ze wszystkich stron .
Przygotować rękaw do pieczenia, włożyć do niego mięso , dodać kilka kropel oleju ,szczelnie zamknąć , nakłuć w kilku miejscach .Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C około 1,5 godziny .
Kurki umyć i pokroić w kawałki, przesmażyć na maśle , dodać 0,5 litra bulionu. Następnie dodać śmietanę i chwilę dusić, około 15 min.
Kiedy pieczeń jest gotowa , do sosu z kurek dodać tłuszcz z pieczeni , zagęścić mąką.
Pieczeń pokroić na plastry i polać sosem kurkowym.
Komentarze