Karkówka w sosie kurkowym

4.46 (206 ocen)

Pyszne połączenie mięsa wieprzowego i kurek

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    2 ząbki czosnku
    0,5 kg kurek
    1 śmietana 18 %
    2 łyżki mąki pszennej
    Sól ,pieprz, olej
    2 łyżki masła
    Rękaw do pieczenia
    0,5 litra bulionu
Wystaw ocenę:

4.46 (206 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać , osuszyć, następnie przyrządzić marynatę , na talerz sypać sól ,pieprz, rozgnieciony czosnek, mięso natrzeć marynatą i odstawić na 3-4 godziny .
    Potem obsmażyć na patelni na oleju ze wszystkich stron .
    Przygotować rękaw do pieczenia, włożyć do niego mięso , dodać kilka kropel oleju ,szczelnie zamknąć , nakłuć w kilku miejscach .Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C około 1,5 godziny .
    Kurki umyć i pokroić w kawałki, przesmażyć na maśle , dodać 0,5 litra bulionu. Następnie dodać śmietanę i chwilę dusić, około 15 min.
    Kiedy pieczeń jest gotowa , do sosu z kurek dodać tłuszcz z pieczeni , zagęścić mąką.
    Pieczeń pokroić na plastry i polać sosem kurkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować