Fitchi- narodowy placek turkmeński z mięsem i cebulą

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Choć jestem Ormianką, to do 14 roku życia mieszkałam w Turkmenistanie i co drugi dzień, wracając z koleżanką ze szkoły do domu kupowałyśmy sobie Fitchi- narodowy placek turkmeński z mięsem i cebulą. Miałam ładny kawałek wołowiny i tak jakoś mnie naszło na wspomnienia kulinarne- oto efekt tych wspomnień

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350g mąki pszennej, 150ml wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju rzepakowego. Dodatkowo: 500g mięsa wołowego, 150ml kefiru, 1 duża cebula czerwona, 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz wg smaku, 1 jajko, opcjonalnie 2 łyżki sezamu.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Dania główne

Fitchi- narodowy placek turkmeński z mięsem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do miski, dodać sól i olej, wymieszać dokładnie. Dodać przesianą mąkę i zagnieść sprężyste i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie wołowinę zmielić lub pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do farszu, dodać kefir i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na dwa równe kawałki, te dwa kawałki podzielić na jeszcze dwa- większy (dół) i mniejszy (góra). U mnie wyszło 520g gotowego ciasta, podzieliłam na 2×260 i następnie 260g podzieliłam na dwie części 190g i 70g.
    Z większego kawałka zrobić krążek ciut większy niż forma, aby powstały boki. Mniejszy kawałek rozwałkować tak, aby miał średnice formy. Rozwałkowany (większy) krążek włożyć do formy posmarowanej olejem, wyłożyć połowę farszu, wyrównać, przykryć mniejszym kawałkiem ciasta, zlepić brzegi, na środku zrobić nacięcie i ponakłuwać widelcem. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. W Turkmenistanie Fitchi robili bez sezamu, ale ja lubię wypieki z sezamem, dlatego dodałam ten składnik.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 30-35 minut.
    Smacznego

Porady

Gotowe Fitchi należy delikatnie wystudzić przez około 7-10 minut, dopiero potem kroić na kawałki, inaczej cały sok Wam wycieknie i Fitchi nie będą takie soczyste, jak powinny być.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Piknik Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować