Smalec z mięsem i cebulą

  • wyświetlono: 919 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Polski specjał, który kiedy byłam dzieckiem królował prawie w każdym domu. Mój zawiera mnóstwo mięsa i cebulki. Jego zapach jest powalający. A kromeczka razowego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, to moja ulubiona kolacja.

IMG_20200806_213033_346
  • 120 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

2 kg słoniny
1,5 kg pachwiny
1 kg łopatki
1 kg cebuli
Sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Smalec z mięsem i cebulą

  • 1. Słoninę zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Z pachwiny oddzielić mięso od tłuszczu. Tłuste zmielić, dodać do słoniny. Smażyć w płaskim garnku z grubym dnem na wolnym ogniu aż skwarki zaczną się stawać przezroczyste. Mięso zmielić na grubych oczkach maszynki i dodać do smażącej się słoniny. Kiedy mięso będzie usmażone dodać drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz i zdjąć od razu z ognia. Odstawić smalec do stężenia. Ja jeszcze gorący nakładam w słoik i szczelnie zakręcam. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

smalecsłoninasmarowidłotradycyjnietuszonka

Komentarze

Podobne przepisy

Smalec z czerwonej fasoli

Dodane przez: Di bloguje

Smalec z czerwonej fasoli

To propozycja nie tylko dla miłośników...

pasta z białej fasoli

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

pasta z białej fasoli a`la smalec

Uwielbiam smalec! szczególnie taki...

image-1605a9c

Dodane przez: Alex M

Pasta z fasoli a'la smalec

Przepyszna pasta z fasoli a’la...

s

Dodane przez: sylwin03

Smalec z fasoli

Zapraszam po przepis na dietetyczny...

smalec

Dodane przez: Aga72

Smalec z białej fasoli

Jak ktoś spać nie może tak jak...

Smalec z opieńkami.

Dodane przez: Ela Ślązak

Smalec z opieńkami

Inna alternatywa smalcu, z sezonowymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE